piątek, 8 marca 2013

Bezikowiec, czyli placek z bezami

Wszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń:)






Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:)








Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao


Masa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka  masła


Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki kakao


Dodatki:

  • 1 opakowanie małych bezików


Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i przesianą mąkę. Żółtka ucieram z octem, dodaję proszek do pieczenia i kakao. Obie masy łączę ze sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół.
Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.



 Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był za suchy.



7 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego i uśmiechu na co dzień Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:) Dla ciebie również najlepszego i to nie tylko od święta:D

      Usuń
  2. Dzięki Babo Beatko za fajne, dowcipne życzenia. Bezikowiec jest extra, juz go zapisuję w moim komputerowym bazgroszycie, bo inaczej zapomnę. Miłego wieczoru.BB

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smaczne jadę na kawę

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...