piątek, 15 marca 2013

Ciasteczka imbirowo-cytrynowe

Moja najstarsza córka zrobiła wczoraj właśnie te ciasteczka, a mój syn postanowił jej pomóc i pokroić je w trójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:)
Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące.
Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne.







Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 10 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 5-7 min. Gorące zdejmuję z blachy i układam na talerzu, gdyż jak wystygnął mogą się rozkruszyć w palcach.
Część ciasteczek zanurzałam w gorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą.


Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam  mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała.



8 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :) W wolnej chwili na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam:) Jeszcze nigdy nie jadłam, aż tak delikatnych ciasteczek:)

      Usuń
  2. Wyglądają fantastycznie. Gratuluje.

    P.S. Zapraszam również do siebie na bloga: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) To wspólne dzieło moje i moich dziatek:)

      Usuń
  3. Takiego zestawienia nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także robiłam pierwszy raz i powiem, że posmak imbiru jest ledwie wyczuwalny, za to zapach i smak cytrynowy dużo bardziej:) Polecam:)

      Usuń
  4. Prześliczne :)
    Cytrynowe smaki uwielbiam, więc zakochałabym się w tych ciasteczkach od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zostaje tylko wypróbować przepis, gdyż wyszły naprawdę fantastyczne:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...