poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kwitnący tulipan

W sobotę otrzymałam wiadomość, że odwiedzi mnie moja dobra znajoma, która mieszka w sumie nie daleko:) Ale jak to w życiu bywa; im bliżej mamy do kogoś, tym rzadziej się widujemy. A że czerwonego dywanu nie mam by przed nią rozłożyć:D To zaczęłam szukać jakiegoś fajnego, czerwonego ciacha i znalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam widocznie szerokim łukiem. 










Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. 
Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 


Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min.




Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 30 min by przestygła, a następnie wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystudzenia.






Ostatnie kuszenie

9 komentarzy:

  1. Śliczne, zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko...nie lubię Cię:( za takie wypieki z kominkiem:P
    A tak poważnie...świetne...cudne...i aż mnie coś...z zazdrości. :P Tak tak jestem zazdrosna...muszę chyba i ja powalczyć w końcu z tymi babami żeby mi nie opadały. Tak sobie obiecuję obiecuję...i na tym koniec:)
    Ściskam Cię mocno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, kochana:) Jak zwykle bardzo budujący komentarz:D A duś te baby, aż wyrosną i przeleją się przez formę:) Walcz, walcz, aż zwyciężysz:) Całusy, muaaaaaaaa

      Usuń
  3. Świetnie wygląda, bardzo ciekawie :) przepis podkradnę :) chętnie zmierzę się z takim kolorowym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko, świetna babka! Ja robiła trzy kolory, mak,kakao,kokos, a ta jest taka wiosenna i smaków więcej. Podoba mi się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne:) Ja także robiłam trójkolorową, ale ta była taka... taka... bardziej kolorowa:)

      Usuń
  5. Super efekt! Jestem pod wrażeniem :))

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...