sobota, 29 czerwca 2013

Tort orzechowy z musem truskawkowym

Ten tort zrobiłam już jakiś czas temu, a dokładniej na urodziny mojego męża. Od tego czasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:)

   





Składniki:

Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej
Masa orzechowa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
Dodatki:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki musu truskawkowego
Wykonanie:
 Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę.
 Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam na spód biszkopta.Wstawiam do lodówki by całkowicie stężał.
 Jajka miksuję z cukrem do białości, przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem..
 Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu, zaś do mniejszej dodaję mus i wylewam łyżką na kakaowym wierzchu, tworząc nieregularne wzory. Całość wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.




16 komentarzy:

  1. Osz Ty potworku znów śliczne wzorki i cudne smaki.:) ja dziś się zabawiłam w drożdżowe w trzech kolorach...Mąż powiedział, że wygląda tak iż szkoda zjeść. hehe a od niego to wielki komplement.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu za te milutkie słowa:) Czekam na Twój przepis na to drożdżowe, i to jeszcze w trzech kolorach. Musi być świetne:)

      Usuń
  2. Piękny! Nic tylko patrzeć :) No i jeszcze jeść!
    Musiał być wspaniały!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny tort, na pewno wszystkim smakował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tort smakował, a słodycz kremu została przełamana cierpkim smakiem truskawek:) Naprawdę warto spróbować. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Wspaniały :) nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno pyszny;) skusiłabym się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpraszam się na kawałek! :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie , Beatko, wypełniasz sezon truskawkowy, a ja już sobie odpuściłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, jeszcze parę truskawek znajdę na krzaczku, ale z tych to już nie za wiele da się zrobić:) No, może kompot zabarwić. A to troszkę spóźniony przepis, ale jeszcze się zmieścił w sezonie:)

      Usuń
  8. Bardzo ładne ozdobienie ciasta! : )
    Świetny pomysł, to musi być pyszne!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marto:) Połączenie tych smaków okazało się niezwykle smaczne:) Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...