wtorek, 6 sierpnia 2013

Łasuch





Składniki:
  • biszkopt czekoladowy z 6 jaj
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie wafli
  • bakalie

 Wykonanie:
Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. 
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. 
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.




10 komentarzy:

  1. Ale smakowity a do tego ta bita śmietana - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho, te wafle to zwykłe andruty czy jakieś wafelki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są to zwykłe, suche wafle - andruty, które kupuję do przełożenia np: kremem lub dżemem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Nazwa jest odpowiednia!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto, lubię takie kremowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś....byłam w gościach i poczęstowali mnie ciastem z bitą śmietaną. Jem jem...czuję coś pod językiem...delikatnie wyciągam a tam grudka masła. O ja...już wiedziałam, że nie przełknę więcej. Siedziałam i udawałam, że jem...a jak wyszli gospodarze wrzuciłam sobie do torebki...całe szczęście że miałam w niej paczkę z podpaskami.
    Bez podtekstów Beatko...Twoje wygląda wyśmienicie...bez śladów. :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, Elu, do każdego mojego przepisu znajdziesz, jak zwykle, wspaniałą opowieść :D Ja myślę, że w moim cieście nie widać żadnych kawałków masła, a tym bardziej ich nie czuć :P Pozdrawiam :*

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...