piątek, 9 sierpnia 2013

Delicja







Składniki:
  • biszkopt czekoladowy z 6 jaj, przekrojony na pół

Masa:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 i 1/2 kostki masła extra
  • 2 opakowania delicji o dowolnym smaku
  • 2 galaretki
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również dzieciaki)

Wykonanie:
Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem kryształem, dodając porcjami zimny budyń. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia Kawę wymieszać z alkoholem.
Na spód blachy ułożyć połowę biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy, przykryć pozostawionym biszkoptem, całość można polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godz.


3 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...