czwartek, 8 sierpnia 2013

Marysieńka Siostry Anastazji

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !!








Składniki:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na placek II:
  • 25 dag mielonych orzechów
  • 5 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 11/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 kostka masła

Polewa:
  •  1 kostka masła
  •  1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao.
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:
Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół.
Placek II-Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy ( ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki, wymieszać i piec 30-40 min w 180'C
Krem- Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową
Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Nie gotować



9 komentarzy:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...