środa, 7 sierpnia 2013

Milky way

Ciasto, baton, czekolada:) Wiem, wszystkie te ciasta typu milky way , czy pochodne wszystkich innych batoników, robi się praktycznie tak samo. Ale ja postanowiłam trochę zmodyfikować swój przepis, gdyż masa, jak dla mnie, jest stanowczo zbyt słodka i mdła. Ten przepis zaś wypróbowałam już na kilku moich znajomych i każdy twierdzi,że jest jednak lepszy od podstawowej wersji tego popularnego przepisu. A sekretem moim jest po prostu zwyczajna galaretka:)))


milky way




Składniki:
  • biszkopt  czekoladowy z 6 jaj
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 galaretka o dowolnym smaku(ja dałam wiśniową, ale próbowałam już także z agrestową, sprawdza się tak samo)

Wykonanie:
Upieczony biszkopt czekoladowy przekroić na pół. Masło utrzeć, mleko , cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić. Wlewać stopniowo do utartego masła ciągle ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż nie będzie żadnych grudek. Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, czyli w szklance wrzątku, wystudzić i dolewać do masy. Najlepiej jeśli galaretka jest lekko tężejąca. Masa powinna się lekko rwać przy ucieraniu.Szybko przełożyć gotową masą przekrojony biszkopt, wierzch również można posmarować odrobiną masy. Schłodzić w lodówce i smacznego.



4 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...