czwartek, 14 listopada 2013

Bułeczki krucho-drożdżowe


Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!!






Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 1 słoik dżemu ( może być budyń, masa twarogowa, masa makowa)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam z mąką i solą, dodaję jajka i  śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji.


Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki.

 

Układam na suchej  blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150-160'C na ok 25 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą






14 komentarzy:

  1. Dziękuję :) I do tego naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja rownież chętnie bym zjadła takiego rogala... ale ale kobietko łap się lepiej za piernika, bo nie dojrzeje na czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, jakoś mi się nie składa :) Jutro się biorę za piernika :) A dziś zapraszam na drożdżówkę:D

      Usuń
  3. buły pierwsza klasa:) ja robię piernik ekspresowy, ale też smaczny he he

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie taka bułeczkę skonsumowałabym przy porannej kawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo jak się rzuciły i pewnie wszystko wp..oszło :) :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, starczy dla wszystkich:) Z tej porcji wyszło mi 24 bułeczki :) Zuzia, a piernik mam zamiar zrobić, tylko dojrzewający :D To trochę na niego poczekamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beatko fantastyczne te bułeczki. Narobiłaś mi smaka na coś takiego pysznego mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też by zniknęły szybko,smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wcale mnie to nie dziwi:) U mnie poszły w mig:) Polecam

      Usuń
  9. Ładne roladki, a dzięki temu ,że rozwałkowane cieniutko , są kruche bardziej niż drożdżowe, pomysłowo Beatko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko:) Staram się rozwijać kulinarnie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...