środa, 6 listopada 2013

Kruche ciasteczka

No, w końcu doczekałam się moich foremek do wykrawania kruchych ciasteczek, na które czekałam i czekałam i nie mogłam się ich doczekać:) Jak się doczekałam to musiałam od razu je przetestować i upiekłam kruche ciasteczka .




Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Wykonanie:
Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka na 10-15 minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły.
Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk




Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia.




16 komentarzy:

  1. Najgorsze jest to,że ja takich ciasteczek mogę jeść bez opamiętania.Leżą na paterze a ja sięgam,sięgam,sięgam,aż ich nie ma.Bardzo apetyczne.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to właśnie się je robi :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Ja też tak mam niestety :) jem i jem i jem :)
      Ładniutkie Ci wyszły:)

      Usuń
    3. Dziękuję Zuziu :) I pyszne do tego

      Usuń
  2. bardzo apetyczne:) ja chowam sama przed sobą, żeby za dużo nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Ja także już schowałam przed sobą i nawet nie zaglądam do nich :D

      Usuń
  3. Domowe ciasteczka są najlepsze,żadne choćby z najlepszej cukierni tak nie smakują jak te!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię identycznie i zawsze do części ciasta sypię suchy mak. Uwielbiam kruche ciastka z makiem. Ale i bez też nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, z makiem, z wiórkami, z kakao, z czym tylko chcesz :) Pycha!

      Usuń
  5. Świetne foremki, fantastyczne ciasteczka, ale maja jedną wadę: uzależniają :))) Ja przechowuję w pudełku i wykładam porcjami, żeby nie zjeść wszystkich na raz. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasteczka, jeszcze domowe to niebo na ziemi:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne!! Upieklam 15 minut temu 3 blachy (jakieś 90 ciasteczek) a w tej chwili zostala jedna:)) w życiu nie jedliśmy tak dobrych ciasteczek:)) mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...