niedziela, 24 listopada 2013

W-Z

To ciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje.


Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany ( śmietan-fix)
  • 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki kakao  wymieszane ze sobą
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.
Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz zagęstniki do śmietany. 
Większą część masy wykładam na spód ciasta, przykrywam drugim blatem. Wierzch ciasta smaruję cienką warstwą śmietany, posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem. dekoruję kleksikami z pozostałej bitej śmietany i schładzam w lodówce co najmniej przez 10-12 godzin. 





12 komentarzy:

  1. dawno o nie jadłam, świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze, że piszesz o tym cieście. Jest smaczne, chętnie wszyscy go zjadają. Tak więc, kto wie, może tym przepisem wywołasz kogoś do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko :) ja już zapomniałam jak smakuje :) dziękuję Kochana że mi przypomniałaś muszę koniecznie popełnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie:) Ja też się cieszę Justyś i smacznego życzę :)

      Usuń
  4. Pamiętam powroty ze szkoły i WZ-ki zakupione w spożywczaku. A później posiedzenie na murku koło apteki i degustacja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, Elu, jakie wspomnienia wywołuje taki zapomniany troszkę przepis:) Miło się wraca do takich chwil :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Wuzetka, ciacho rodem z PRL-u, jakże nostalgicznie smakuje i wygląda. Zawsze lubiłam i lubię nadal ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, czasem jednak warto ,,odkurzyć" jakiś stary przepis :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...