Te drobne i bardzo kruche ciasteczka zrobiłam przez przypadek. Została mi jedna chałwa, która uwielbiam ja, mąż i moja najstarsza pociecha, więc nie było czego dzielić :D Postanowiłam, że dodam ją do ciasteczek z maszynki i nawet moja druga córka, która nie przepada za chałwą, zajadała się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam
Składniki:
Składniki:
- 7 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 gram masła lub margaryny
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gram chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka, następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji.
Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam ciasteczka na około 10 minut. Wyjmuję, gorące przekładam na deskę i od razu posypuję cukrem pudrem.
Jeszcze takich nie robiłam , bardzo fajny przepis .
OdpowiedzUsuńSchrupałabym kilka do herbatki :)
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, a do kawki, herbatki czy też do mleka są rewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWszystko co z chałwą lubię, ładne wyszły rozetki, i wyglądają na mocno chrupiące. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja :) Chrupiące były, przyznaję i mignęły się w zastraszającym tempie :) Pozdrawiam Bożenko :)
UsuńUwielbiam chałwę w każdej postaci. Ciasteczka wyglądają na przepyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasteczka wyszły bardzo delikatne i chrupiące :) Pozdrawiam serdecznie Kasiu :)
UsuńBeatko takich ciasteczek to jeszcze nigdy nie jadłam, wyglądają super :) chyba czas by je upiec :)
OdpowiedzUsuńPolecam, Olu :) Były świetne :)
UsuńTymi ciastkami możesz mnie kupić. Chałwa, to mój przysmak. Ale staram się jeść ją rzadko. natomiast tych ciasteczek nie odmówiłabym :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:) Z miła chęcią by Cię podkradła Krysiu :) Takie obiadki jak Twoje ..... sama wiesz :) A ciastek napiekę ile tylko zechcesz :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję Justynko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co z chałwą:-)
OdpowiedzUsuńBasiu, ja także :D Sama chałwa , torty z chałwą, ciasta z chałwą, wszystko co ma chałwę :)
UsuńJa mam trochę więcej szczęścia bo w domu w chałwie tylko ja jestem zakochana więc nikt mi nie wyjada. Bardzo mi się ten przepis spodobał i na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Polecam Ewo :) Ciasteczka były bardzo kruche i bardzo smaczne :)
Usuńwszystko wygląda smacznie i apetycznie tylko ja nie mogę tego jeść , niestety jestem diabetykiem ale oglądam i ciesze oko pozdrawiam Irena
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że mimo wszystko, zajrzałaś do mnie :) Pozdrawiam cieplutko Irenko :)
UsuńSpróbowałam przygotować ciasteczka, wszystko według przepisu. Pierwsza porcja wyszła mało słodka wiec do mieszanki zdecydowałam się dodać jeszcze trochę cukru i rewelacja :) przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, że ciasteczka posmakowały:) A cukier w cieście to indywidualna sprawa. Ja wolę mniej słodkie, a mój mąż o wiele bardziej :) Pozdrawiam cieplutko:)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń