środa, 30 kwietnia 2014

Roladki makowe w masie serowej

To już ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania.
Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)


Ciasto kruche:

  • 800 gram mąki
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 300 gram margaryny 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 2 1/2 szklanki maku
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 1 łyżka tłuszczu 
  • 1 łyżka kakao
  • cynamon
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
Masa serowa:
  • 1000 gram sera
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę  z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C. 
Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. 
Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.


Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam.  Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny. 


Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.






36 komentarzy:

  1. Niesamowicie połechtałaś mój skołatany żołądek tym przepisem. Wszystko to co uwielbiam. Beatko genialnie!!!. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko :) To może się skusisz na taki wypiek? Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Beatko ciasto jak zawsze rewelacyjne, a to połączenie maku i sera to po prostu bajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite :)
    Moje ciasta nigdy tak ładnie nie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie :) na pewno ładnie wyglądają, ja też widząc swoje i czyjeś ciasto, od razu swoje oceniam na nie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Beatko, mistrzowskie podejście do tematu, pomysł kapitalny do wykorzystania w różnych konstelacjach składnikowych. Wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko ciacho wygląda zabójczo pysznie i przepięknie!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Miło mi to czytać, Reniu :) Dziękuję za tak miłe słowa :)Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Beatko genialnie to zrobiłaś. Świetnie połączyłaś moje ulubione składniki deserowe: mak i ser. Fantastycznie :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, a skoro są to Twoje ulubione smaki to może się skusisz na przepis Krysiu ? Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Beatko ale świetnie to Twoje ciacho wygląda, jak ser i makto ja się na nie piszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja się bardzo cieszę :) i zapraszam serdecznie Justyś :)

      Usuń
  8. Zgadzam się z przedmówcami, ciasto jest obłędne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wygląda.Smakowicie połączone składniki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, świetnie się prezentuje. Same smakowite składniki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Betti a czy ja tego nie widziałam na Interii? Piękne, urodziwe ciacho...nie ukrywam że jak dla mnie za dużo z nim zabawy. A więc jako leń z tradycjami...wpraszam się na poczęstunek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, gdyż mam konto również na Smakerze. Ciasto wcale nie jest tak bardzo pracochłonne, jak się wydaje :) Jakieś 30-45 min trwa przygotowanie i ciasta i masy makowej, a będzie krócej, gdy wykorzystasz gotową masę, której ja nie uznaję :) Spróbuj Elu, polecam :)

      Usuń
  12. Świetny pomysł, bardzo fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! I pewnie tak samo musi smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz widzę to ciasto. Ciekawe, jak an razie zapisuję na listę do zrobienia, pewnie bardziej jesienną czy zimową porą, kiedy nie ma już owoców do dyspozycji. Efektem postaram się pochwalić na moim blogu i oczywiście z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na opinię :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Mam jeszcze małe pytanie. Planuję użyć maku już zmielonego (nie mam sprzętu) stąd moje pytanie - ile wagowo wychodzi tego maku w szklankach?

      Usuń
    3. Gotowej masy makowej jest około 800 g, sądzę, że na trzy rolady potrzebne będzie 2 puszki maku. Wagowo - nie mam pojęcia, nie ważyłam, ale sądzę, że te dwie puszki powinno wystarczyć.

      Usuń
  15. Ale świetne ciacho :-) wygląda pysznie, prawdziwe dzieło sztuki :-) gratuluję Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , polecam, bardzo wszystkim smakowało :) Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń
  16. Proszę podać wymiar blaszki. Będzie łatwiej

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernikomakowiec to coś dla mnie, wyszło super!

    OdpowiedzUsuń
  18. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...