poniedziałek, 5 maja 2014

Kruche ciastka z maszynki z chałwą

Te drobne i bardzo kruche ciasteczka zrobiłam przez przypadek. Została mi jedna chałwa, która uwielbiam ja, mąż i moja najstarsza pociecha, więc nie było czego dzielić :D Postanowiłam, że dodam ją do ciasteczek z maszynki i nawet moja druga córka, która nie przepada za chałwą, zajadała się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam



Składniki:

  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gram masła lub margaryny
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram chałwy waniliowej
Dodatkowo:
  • cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji.
Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam ciasteczka na około 10 minut. Wyjmuję, gorące przekładam na deskę i od razu posypuję cukrem pudrem.


20 komentarzy:

  1. Jeszcze takich nie robiłam , bardzo fajny przepis .
    Schrupałabym kilka do herbatki :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a do kawki, herbatki czy też do mleka są rewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wszystko co z chałwą lubię, ładne wyszły rozetki, i wyglądają na mocno chrupiące. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja :) Chrupiące były, przyznaję i mignęły się w zastraszającym tempie :) Pozdrawiam Bożenko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam chałwę w każdej postaci. Ciasteczka wyglądają na przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasteczka wyszły bardzo delikatne i chrupiące :) Pozdrawiam serdecznie Kasiu :)

      Usuń
  4. Beatko takich ciasteczek to jeszcze nigdy nie jadłam, wyglądają super :) chyba czas by je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tymi ciastkami możesz mnie kupić. Chałwa, to mój przysmak. Ale staram się jeść ją rzadko. natomiast tych ciasteczek nie odmówiłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo:) Z miła chęcią by Cię podkradła Krysiu :) Takie obiadki jak Twoje ..... sama wiesz :) A ciastek napiekę ile tylko zechcesz :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam wszystko, co z chałwą:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja także :D Sama chałwa , torty z chałwą, ciasta z chałwą, wszystko co ma chałwę :)

      Usuń
  7. Ja mam trochę więcej szczęścia bo w domu w chałwie tylko ja jestem zakochana więc nikt mi nie wyjada. Bardzo mi się ten przepis spodobał i na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewo :) Ciasteczka były bardzo kruche i bardzo smaczne :)

      Usuń
  8. wszystko wygląda smacznie i apetycznie tylko ja nie mogę tego jeść , niestety jestem diabetykiem ale oglądam i ciesze oko pozdrawiam Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że mimo wszystko, zajrzałaś do mnie :) Pozdrawiam cieplutko Irenko :)

      Usuń
  9. Spróbowałam przygotować ciasteczka, wszystko według przepisu. Pierwsza porcja wyszła mało słodka wiec do mieszanki zdecydowałam się dodać jeszcze trochę cukru i rewelacja :) przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że ciasteczka posmakowały:) A cukier w cieście to indywidualna sprawa. Ja wolę mniej słodkie, a mój mąż o wiele bardziej :) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  10. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...