Lubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!!
posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3/4 kostki masła lub margaryny
Jabłka:
- 12-13 jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana, manna
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.
Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.
zapiszę sobie bo bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne :) Polecam :)
UsuńBeatko, pyszną szarlotkę zrobiłaś. Po makowcach i piernikach świątecznych chętnie zajadłabym kawałek Twojej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńBeatko, Szczęśliwego Nowego Roku, udanej zabawy, wspaniałego nastroju w Sylwestra :)
Dziękuję Krysiu, Tobie również życzę wszystkiego dobrego i jeszcze lepszego w tym Nowym 2015 Roku :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńSzarlotka wygląda faktycznie nieziemsko.
OdpowiedzUsuńSuper są te zdjęcia ze sposobem wykonania.
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że Ci się podoba sposób wykonania :D Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
UsuńPysznosci, ale mi smaka narobiłaś, mniam...
OdpowiedzUsuńO to mi chodziło :D Szczęśliwego Nowego Roku !!!
UsuńJaka wytworna szarlotka! Pycha! Szczęśliwego Nowego Roku Beatko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Mariol :) Szczęśliwego Nowego Roku !!!
UsuńBeatko bardzo efektowne ciasto, jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci kochana szczęśliwego, radosnego i zdrowego NR, dla Ciebie i najbliższych :)
Dziękuję :) Eluś, wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodzinki, spełnienia najskrytszych marzeń, aby ten Nowy Rok przyniósł same szczęśliwe chwile !!!
UsuńBeatko szczęścia, pomyślności i zdrowia dla Ciebie i rodzinki! i dziekuję za życzenia
OdpowiedzUsuńDziękuję Zuziu !!! :)
Usuńszarlotka palce lizać !!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Dziękuję ...i... Szczęśliwego Nowego Roku, Aniu!!!!
UsuńPowalająca szarlotka na maksa. Pozdrawiam kochana i Wszelkiej Pomyslności w Nowym Roku życzę
OdpowiedzUsuńDziękuje Weroniczko :) Wzajemnie samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku!!!
UsuńBardzo lubimy jabłka a co za tym idzie i szarlotki, ale takiej wersji jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować :) Przepis wart wypróbowania. Pozdrawiamy cieplutko http://candy-pandas.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPolecam, szarlotka jest bardzo krucha i smaczna :) Pozdrawiam również cieplutko :)
UsuńW dołek po wydrążonym gnieździe nasiennym włożyłam wiśnię.
OdpowiedzUsuńTo dopiero musiał być smak!! Pozdrawiam serdecznie
Usuń