środa, 31 grudnia 2014

Szarlotka wiedeńska

Lubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!!



Ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
Jabłka:
  • 12-13 jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana, manna
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym  i śmietaną.
Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. 
Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.


Na spód nasypuję bułkę tartą.


Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto,


posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.


Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia. 


Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.



22 komentarze:

  1. zapiszę sobie bo bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko, pyszną szarlotkę zrobiłaś. Po makowcach i piernikach świątecznych chętnie zajadłabym kawałek Twojej szarlotki :)
    Beatko, Szczęśliwego Nowego Roku, udanej zabawy, wspaniałego nastroju w Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu, Tobie również życzę wszystkiego dobrego i jeszcze lepszego w tym Nowym 2015 Roku :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Szarlotka wygląda faktycznie nieziemsko.
    Super są te zdjęcia ze sposobem wykonania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że Ci się podoba sposób wykonania :D Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)

      Usuń
  4. Pysznosci, ale mi smaka narobiłaś, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka wytworna szarlotka! Pycha! Szczęśliwego Nowego Roku Beatko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko bardzo efektowne ciasto, jestem pod wrażeniem.
    Życzę Ci kochana szczęśliwego, radosnego i zdrowego NR, dla Ciebie i najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Eluś, wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodzinki, spełnienia najskrytszych marzeń, aby ten Nowy Rok przyniósł same szczęśliwe chwile !!!

      Usuń
  7. Beatko szczęścia, pomyślności i zdrowia dla Ciebie i rodzinki! i dziekuję za życzenia

    OdpowiedzUsuń
  8. szarlotka palce lizać !!
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powalająca szarlotka na maksa. Pozdrawiam kochana i Wszelkiej Pomyslności w Nowym Roku życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Weroniczko :) Wzajemnie samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku!!!

      Usuń
  10. Bardzo lubimy jabłka a co za tym idzie i szarlotki, ale takiej wersji jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować :) Przepis wart wypróbowania. Pozdrawiamy cieplutko http://candy-pandas.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szarlotka jest bardzo krucha i smaczna :) Pozdrawiam również cieplutko :)

      Usuń
  11. W dołek po wydrążonym gnieździe nasiennym włożyłam wiśnię.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...