wtorek, 9 czerwca 2015

Piegowaty wieniec

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam.



Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła (250g)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki suchego maku
Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/8 kostki masła o wadze 250g
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Dekoracja:
  • kolorowe kandyzowane owoce
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając  porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki.
Na patelni rozpuszczam cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą smaruję wierzch wieńca. Całość posypuję kandyzowanymi owocami i odstawiam. 



16 komentarzy:

  1. Ciasto oryginalne i wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny Beatki ten Twój piegaty wieniec, wygląda na bardzo delikatny i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda to ciacho, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto Beatko, oj kusisz tymi słodyczami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś troszkę muszę, Ty zaś kusisz mnie "pocztówkami" z podróży :) pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Beatko bardzo fajne ciasto. A ten kształt... super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ślicznie takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...